Børnenes Univers Grindsted Syd indviet

Torsdag den 2. maj 2019 var der officiel indvielse af den nye børneinstitution, Børnenes Univers Grindsted Syd med normering til 130 børnehavebørn, 28 vuggestuebørn og 12 børn med særlige behov.

Til den glade lyd af legende børn blev den nybyggede børneinstitution, Børnenes Univers Grindsted Syd, i dag, torsdag den 2. maj, indviet.

-  Det har været en lang proces og det er gået både op og ned. Men det er gået over al forventning og derfor kan jeg også sige, at det her er ikke MIN institution, det er VORES institution, sagde dagtilbudsleder i Børnenes Univers Grindsted Syd, Britta Rask i sin velkomsttale.

Alle, der har haft en finger med i byggeriet, var inviteret og blandt deltagerne var der derfor både politikere, rådgivere, håndværkere og arkitekter. Børn og pædagoger derimod har allerede taget huset i brug og var derfor i fuld gang med dagens sædvanlige aktiviteter i de tilstødende lokaler og lige udenfor vinduerne på legepladsen, mens der blev holdt taler og overrakt gaver.

- Jeg vil give min store anerkendelse til alle, der har været involveret i processen med at leve op til tankerne om, at en stor institution også kan bygges, så der er plads til små rum og tryghed til alle, sagde Borgmester, Ib Kristensen, i sin tale.

Borgmesteren lagde også vægt på den gode tradition, som Billund Kommune har skabt med at inddrage børn i byggerier til børn. I Børnenes Univers Grindsted Syd har børnene blandt andet både malet vægge og prøvet kræfter med murerskeer. Og så er der tænkt på de små medborgeres perspektiv i det store byggeri, hvorfor eksempelvis vinduerne flere steder sidder både i børnehøjde og voksenhøjde.

Dagens sidste taler var Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup, formand for Børneudvalget. Hun fokuserede på de drømme, som børn, personale og forældre havde for det nye hus – drømme, der nu er gået i opfyldelse.

- I Børnenes Hovedstad er børnenes stemme selvfølgelig hørt og de har svaret, at grupperummet, var noget af det, de bedst kunne lide. Der er nærmest huse i huset, så alle har mulighed for at have en tryg base, men også mulighed for at søge ud og opleve, hvad de andre grupper laver. Det er da et perfekt udgangspunkt for en god start på livet, sagde Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup.

Synergier udvikler børnene

Efter et traktement kunne gæsterne tage på rundtur i huset og inspicere det nye byggeri i fuld funktion. På rundturen kunne Britta Rask fortælle, at de nye rammer på bedste vis giver gode muligheder for synergier på tværs af afdelingerne. De ældste vuggestuebørn kan lege med børnehavebørnene og børnene med særlige behov kan deltage i leg med de øvrige børn og derved udvikle sig.

Fakta

Børnenes Univers Grindsted Syd samler fire daginstitutioner, der hidtil har holdt til på forskellige matrikler. Den nye institution dækker således både over en børnehave med plads til 130 børn, en vuggestue med plads til 28 børn og en afdeling for op til 12 børn med særlige behov. Huset er bygget, så de forskellige afdelinger hænger sammen via glasdøre og med egne indgange. De kan således både lukke døren ind til sig selv og åbne op, alt efter hvad behovet er i øjeblikket.

Det var tilbage i 2010, at det daværende byråd vedtog en ny børnereform, som betød, at kommunens daginstitutioner skulle slås sammen i børneuniverser for at fremme en til en samarbejde mellem skoler og dagtilbud. Første spadestik til Grindsted Syd blev taget 26. januar 2018, og byggeriet har siden fulgt tidsplanen igennem hele processen.

Billedtekster:

• Flaget er hejst i dagens anledning.
  • Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup, formand for Børneudvalget holder tale.
  • Børnene har været inddraget i byggeriet og har blandt andet malet denne væg.
  • Institutionen har fokus på natur og udeliv og på legepladsen er der blevet plads til både en køkkenhave og et drivhus. En del af legepladsen er stadig indhegnet for at lade græsset              få bedre fat, inden børnene tumler på det.
  • Køkkenet er placeret i hjertet af huset og her kan børnene følge med i kogekunsten.
  • En fælles gårdsplads, hvorfra der er indgange til alle afdelinger, har meget passende fået navnet Cirkuspladsen. Matriklen har nemlig tidligere været byens cirkusplads.
  • Britta Rask, dagtilbudsleder i Børnenes Univers Grindsted, tog med flag i mod gæster til indvielse af det nye byggeri.
  • Husets afdelinger er adskilt af glasdøre, så de både kan lukke døren og være sig selv eller åbne op til de andre afhængig af, hvad behovet er.
  • Huset er bygget på børnenes præmisser, så der er både vinduer i voksenhøjde og i børnehøjde.