Vil du plante en skov?

Hvis du vil plante ny skov med et areal over 0,5 hektar, skal du først søge om det.

Hvis du vil du plante ny skov på din ejendom er der nogle forskellige forhold som du skal tage højde for.

Hvad er et skovrejsningsområde?

Et skovrejsningsområde, eller et neutralt områder, er et område, hvor vi meget gerne vil have ny skov. Du kan få tilskud fra staten, hvis du vil plante skov i et område, hvor vi gerne vil have skovrejsning.

Hvordan søger jeg om tilladelse til at rejse skov?

Hvis du ønsker at etablere skov på et areal større end 0,5 hektar, skal du enten anmelde eller ansøge kommunen inden etableringen.

Du skal anmelde, hvis dit areal ligger inden for et såkaldt skovrejsningsområde eller i et neutralt område. Hvis du ikke modtager en begrundet afvisning, kan du begynde at beplante arealet 4 uger efter, at kommunen har modtaget en korrekt udfyldt anmeldelse. Anmeldelse kan foretages på dette skema.

Anmeldelsen skal sendes til kommunens mail på: kommunen@billund.dk eller via almindelig post til Jorden Rundt 1, 7200 Grindsted.

Husk at vedlægge kopi af markblokkort eller luftfoto med tydelig angivelse af arealet, når du sender din ansøgning eller anmeldelse.

Markblokkort kan findes på Danmarks Arealinformation.

Link til Danmarks Arealinformation findes under nyttige links her på siden.

Må jeg plante uden tilladelse, hvis jeg planter under 0,5 ha?

Både ja og nej.

Du må lave mindre beplantninger og plante for vildtet (vildtremiser) uden tilladelse.

Du må ikke plante, hvis arealet har:

• fortidsminder
  • beskyttet natur
  • dræn
  • rørlagte vandløb
  • ledninger
  • højspændingsmaster
  • beskyttelseslinjer omkring åer, søer eller langs strande

Hvad betyder skovrejsning uønsket?

Skovrejsning uønsket betyder et område, hvor vi ikke vil have ny skov. Dette er et område der i kommuneplanen er udpeget som uønsket skov, altså et område som skal holdes åbent. Vi vil for eksempel ikke have ny skov

• i åbne ådale
  • langs store vandløb
  • omkring store søer
  • i fugtige område
  • i områder med natur
  • omkring gravhøje

Der er dog mulighed for, ved særlige tilfælde, at plante skov i et område, hvor skovrejsning er uønsket. Så du skal begrunde i din ansøgning hvorfor du ønsker at rejse skov på et område der er uønsket mht. til skovrejsning. I denne situation skal du søge kommunen om tilladelse, og du skal vente på svar fra kommunen, inden du begynder skovplantningen.

Du kan se Billund Kommunes udpegninger af arealer til skovrejsning på dette kort.

Markblokkort kan findes på Danmarks Arealinformation

Link til Danmarks Arealinformation findes under nyttige links her på siden.

Hvordan må jeg lave ny skov?

Du må lave ny skov på 3 forskellige måder. Ved at:

• tilplante
  • lade skoven så sig selv

Skal jeg plante skov med det samme?

Nej det behøver du ikke. Din tilladelse til at plante skov på et nyt skovareal gælder i 5 år.

Hvis du derimod ikke har plantet den ansøgte skov inden for de 5 år, så udløber din tilladelse. Hvis du stadig vil plante skov på arealet, så skal du søge igen.

Kan jeg få tilskud til skovrejsning?

Ja. Hvis du ønsker at rejse skov i et område, der ikke er udpeget til skovrejsning uønsket, kan du søge om tilskud til at plante skov. Private, som ønsker at plante skov på landbrugsjord, kan få tilskud til skovrejsning fra staten. Dit tilskud er bestemt efter, hvordan skoven etableres og i hvilket område, den ligger.

Du kan søge om tilskud til skovrejsning, hvis:

• området er over 2 ha
  • området på nuværende tidspunkt er landbrugsjord

Ansøgningsskema til at søge om tilskud kan findes, udfyldes og indsendes via Landbrugs- og Fiskeristyrelsens Tast selv-service, som du tilgår fra hjemmesiden herunder:

Læs om dine muligheder for at få tilskud på Miljø- og Fødevareministeriets hjemmeside

Hvis du ønsker at rejse skov i et område udpeget som værende negativt mht. til skovrejsning, skal du først have en særlig tilladelse af kommunen, inden du kan søge om tilskud. Se afsnit Hvad betyder skovrejsning uønsket?

Kan jeg få min ejendom udpeget til skovrejsning?

Ja. Hvis du bor i et område, der ikke er skovrejsning uønsket, kan du søge os om at få din ejendom udpeget til skovrejsning.

Vi udpeger nye områder til skovrejsning mindst hvert fjerde år, når vi laver en ny kommuneplan.

Hvordan undgår jeg min pligt til at rydde på mit nye skovareal (rydningspligt)?

Vi sender din ansøgning og vores tilladelse til Landbrugs-styrelsen. Du har dermed ikke længere pligt til at rydde på arealet.